«۱۴»  چگونه نامه ها و صفحات فارسی را بخوانيم؟

لينک ها | مطالب تکميلی | مقالات مربوطه | متن اين شماره| نکته اينترنت|سايت هفته|نکته ويندوز|نرم افزاز هفته|پرسش هفته|صفحه اول

 لينک ها

 مطالب تکميلی

 مقالات مربوط به اين شماره

 متن کامل اين شماره - همراه با تصاوير رنگي

اولين شماره «۵ دقيقه با کامپيوتر» مربوط به يونيکد فارسی بود که در آن سايتی را معرفی کردم که تنظيم فارسی را بطور دقيق به شما آموزش ميداد. ولی چون متن آن سايت بزبان انگليسی است هنوز افرادی زيادی (از تورنتو و داخل ايران) با من تماس می گيرند که قادر به خواندن صفحات و بخصوص ايميل های فارسی نيستند و طريقه نصب آنرا نمی دانند. به همين دليل در اين شماره بطور دقيق خواندن فارسی را آموزش ميدهم.

نسخه ۵ برنامه Internet Explorer بطور استاندارد از خواندن فارسی پشتيبانی می کند و از نسخه ۵/۱ به بعد از نوشتار فارسی نيز پشتيبانی ميشود. ولی اگر قادر به خواندن يک متن فارسی در آن نيستيد بايد بدانيد که به احتمال خيلی زياد فارسی در سيستم شما آماده استفاده است. حتی ممکن است فقط بتوانيد برخی از صفحات فارسی را بخوانيد. اين اشکال در بسياری از متنهای فارسی در سايتهاي انگليسی از جمله Yahoo! و Hotmail ديده می شود. اگر با چنين موردی برخورد کرديد کافيست که روی آن صفحه با کليد راست موس کليک کرده و در قسمت Encoding عبارت Unicode (UTF-8) را انتخاب کنيد. اين کار را بايستی هرگاه که در خواندن متن فارسی مشکل داشتيد تکرار کنيد. اگر اين مشکل شما را حل نکرد اولا مطمئن شويد که صفحه مورد نظر از استاندارد يونيکد استفاده ميکند (چرا که هنوز همه سايتها از اين استاندارد فارسی استفاده نمی کنند و ممکن است يک صفحه غير استاندارد شما را گمراه کند.) سپس مطمئن شويد که ميتوانيد صفحات يونيکد را بخوانيد. برای اين کار به يک صفحه يونيکد فارسی (مانند وب پيج اين مقاله به آدرس iranstar.hoomanb.com) برويد و اگر حتی با انتخاب Unicode بروشی که در بالا مطرح شد نتوانستيد متن فارسی را بخوانيد به اين ترتيب سيستم خود را تنظيم کنيد: در قسمت Tools در بالای صفحه Internet Options را انتخاب کرده و در آنجا روی Languages کليک کنيد. در اين قسمت ميتوانيد با فشردن Add، فارسی را به ليست زبانها اضافه کنيد.

برای خواندن فارسی در نسخه های قديمی تر Internet Explorer بايستی يک قلم چند زبانه و يا Universal Font را در ويندوز نصب کنيد. دو قلم چند زبانه که بطور رايگان در اينترنت قرار دارند (و روش دريافت آنها را در وب پيج اين شماره قرار می دهم) عبارتند ازCourier New و Tahoma. نرم افزار Microsoft Office نيز در برخی نسخه ها از جمله ۲۰۰۰ و XP چنين قلمی دارد. حتی اگر بدون نصب قلم (در ويندوزهای قبل از XP) ميتوانيد فارسی بخوانيد ولی برخی حروف درست خوانده نمی شوند‍٬ بايد نسخه جديد اين قلمها را دريافت کنيد.

اگر از Internet Explorer for Macintosh استفاده ميکنيد نيز روش کاه مشابه ويندوز است. نسخه ۹ به بعد Mac OS از يونيکد فارسی پشتيبانی ميکنند ولی هنگام نصب بايد يونيکد را نيز جدا نصب کنيد.

 من چندان ميانه خوشی با Netscape ندارم، بخصوص در زمينه يونيکد فارسي! چرا که تنها نسخه ۶ به بعد Netscape از فارسی پشتيانی می کنند و آنهم نه به خوبی Internet Explorer. خوشبختانه طبق آماری که دارم فقط حدود ۶ درصد از ايرانيانی که دسترسی به اينترنت دارند (۱۰ درصد در تورنتو) از Netscape استفاده می کنند و لذا نيازی به توضيح دقيق آن در اينجا نمی بينم. البته در وب پيج اين شماره، شما را به روش نصب يونيکد در Netscape و ساير نرم افزارهای اقليت راهنمايی خواهم کرد ولی اين دستورات به انگليسی هستند.

روش نصب نوشتار فارسی در ويندوز ۲۰۰۰ و XP را بطور کامل و با تصاوير روی اينترنت نوشته ام و از وب پيج اين شماره به آن لينک خواهم داد ولی باز بطور خلاصه آنرا توضيح ميدهم: به Control Panel رفته و در آنجا Regional and Language Settings را انتخاب کنيد. در بالای صفحه Languages را انتخاب کرده و گزينه Install files for complex script and left-to-right languages را انتخاب کنيد. Apply را فشار دهيد تا زبانها نصب شوند (ممکن است به سی دی ويندوز احتياج داشته باشيد). حالا روی Details کليک کرده و با استفاده از Add فارسی را به ليست زبانهای فعال کامپيوتر اضافه کنيد. حالا در قسمت انتخاب زبانهای ويندوز فارسی را خواهيد ديد. برای نوشتار فارسی در ساير نگارشهای ويندوز بايد صفحه کليد فارسی را جدا نصب کنيد که اين برنامه را هم در وب پيج اين شماره پيدا خواهيد کرد.

 نکته اينترنت

در Internet Explorer ميتوانيد با مراجعه به Fonts در قسمت Internet Options قلمهای قراردادی (default) مربوط به هر زبان را جداگانه تغيير دهيد. بهتر است از قلمهای يونيکد که از فارسی پشتيبانی می کنند استفاده کنيد.

 سايت هفته

اگر شما از نسخه ۵ يا جديدتر Internet Explorer استفاده نمی کنيد، بازهم ميتوانيد فارسی بنويسيد. پارسی ميل به آدرس www.parsimail.com اين امکان را بطور رايگان در اختيارتان قرار می دهد. حتی ميتوانيد متنی که با يونيکد مينويسد را برای آنهايی که يونيکد ندارند ارسال کنيد.

 نکته ويندوز

برای جستجوی فايلها در ويندوز کليد F3 را فشار داده و يا بعد از فشردن کليد Start به Search برويد. ميتوانيد برای جستجوی «تمام» کلمات از يک ستاره استفاده کنيد. برای مثال *.jpg تمام فايلهای عکس jpg را جستجو ميکند و farsi.* فايلهايی که فارسی نام دارند با تمام پسوند ها.

 نرم افزار هفته

صفحه کليد فارسی مايکروسافت چندان صفحه کليد صحيح و استانداردی نيست. با استفاده از برنامه Keyboard Layout Manager ميتوانيد نه تنها صفحه کليد فارسي، بلکه تک تک کليدهای صفحه کليدهای ويندوز را بطور دلخواه تغيير دهيد. ميتوانيد اين برنامه را از  www.klm.freeservers.com دريافت کنيد.

 پرسش هفته

آيا ميشود قلمهای ويندوز (fonts) را از يک کامپيوتر به کامپيوتر ديگر انتقال داد؟ (برای مثال انتقال قلمهای ويندوز ۹۸ عربی به ويندوز XP)
- بلي! کافيست به
Control Panel رفته و در آنجا به Fonts برويد. حالا ميتوانيد براحتی قلمهای مورد نظر را مانند فايلهای معمولی کپی کنيد.


هومن برادران
[email protected]

HOME

Bravenet.com