«٢٩»  آیا با open source آشنا هستید؟

لينک ها | مطالب تکميلی | مقالات مربوطه | متن اين شماره| سايت هفته|نرم افزاز هفته|پرسش هفته|صفحه اول

 لينک ها

 مطالب تکميلی

نسخه های منتخب Linux:
تمام اينها (بجز LindowsOS و
Lycoris) را ميتوانيد بخريد يا از طريق اينترنت بطور رايگان دريافت کنيد.

    نسخه های تجاری برای استفاده روزمره (امکان خريد جعبه يا دريافت رايگان)
        Mandrake Linux  - پشتيبانی کامل از فارسی آزمايش شده
        SuSE Linux
        RedHat Linux

        Peanut Linux - نسخه کوچک - فقط در يک سی دی
 

    برای آزمايش و آشنايی با لينوکس
       
Phat Linux - نصب در کنار ويندوز
       
WinLinux - نصب در کنار ويندوز
       
KNOPPIX - تمام  لينوکس از روی يک سی دی اجرا می شود. بهترين راه آزمايش لينوکس!
 

    نسخه های تجاری مخصوص کاربران مبتدی (بدون امکان دريافت رايگان)
        LindowsOS
       
Lycoris -  هزينه ناچيز و کيفيت بسيار خوب برای کاربران مبتدي
 

    پخشهای ديگر لينوکس (برای استفاده های ويژه)
       
XBox Linux - تبديل دستگاه  XBox به يک کامپيوتر کامل
        BlackRhino - تبديل دستگاه Play-Station به يک کامپيوتر کامل
        Tiny Linux - پخش لينوکس برای استفاده در کامپيوترهای قديمي
        Nuclinux - لينوکس در يک ديسکت برای استفاده از اينترنت
        Coyote Linux - لينوکس در يک ديسکت برای استفاده به عنوان Router
       
تمام پخش های موجود لينوکس

 

    محيط های گرافيکی خوب برای Linux:
        KDE  - بهترين محيط گرافيکی برای لينوکس
        www.farsikde.org  - محيط گرافيکی KDE به فارسی
        GNome - محيط گرافيکی خوب ديگر

 مقالات مربوط به اين شماره

 متن کامل اين شماره

در این شماره  بطور خلاصه شما را با open source آشنا کرده و چند نرم افزار بر این اساس را معرفی می کنم. این مقاله برای افراد عادی نوشته شده ولی علاقه مندان می توانند اطلاعات بیشتری در وب پیج مربوط به این شماره در iranstar.hoomanb.com پیدا کنند.

جامعه open source گروهی برنامه نویس (یا افراد علاقه مند به برنامه نویسی) از سراسر دنیا هستند که برنامه های مختلفی را بطور رایگان تهیه کرده و در اختیار عموم قرار می دهند. علاوه بر خود برنامه، کد اصلی (source code) برنامه نیز در اختیار همگان قرار می گیرد تا افراد دیگر روی برنامه کار کنند و در تهیه بهتر کمک کنند. برنامه هایی که از این روش ساخته می شوند علاوه بر اینکه رایگان هستند محاسن دیگری نسبت به برنامه های تجاری دارند:
- چون تعداد زیای افراد (در برخی موارد صدها و شاید هزاران نفر) روی یک برنامه کار می کنند و پیشنهادات خود را ارائه می دهند این برنامه ها امکانات فراوانی دارند و با سیستمهای مختلفی سازگاری دارند.
- بر خلاف برنامه های تجاری که باید برنامه خود را سریعتر از رقبا و با کلی ایراد نرم افزاری عرضه بازار کنند این نرم افزارها خیلی خوب آزمایش می شوند. برای مثال ویندوز ٢٠٠٠ با حدود
 ٦٣ هزار اشکال نرم افزاری (فقط آنهایی که مایکروسافت از آن خبر داشت!) روانه بازار شد در حالیکه سیستم عامل Linux تقریبا خالی از اشکال است. (این یکی از ده ها دلیل است که - اگر در اخبار یا در اینترنت خوانده  باشید - مایکروسافت از نرم افزار رایگان وحشت دارد و با تمام توان خود با این جامعه مبارزه می کند.)

- خیلی از شرکتهای کوچکتر بعد از مدتی درهای خود را بسته و دیگر نسخه جدیدی به بازار عرضه نمی کنند (این مشکل بسیار بزرگی بخصوص در زمینه های مربوط به سخت افزار است) در حالیکه نرم افزارهای open source در اختیار همگان هستند و هرگز از بین نمی روند.

- این نرم افزارهای به هیچ شرکتی وابسته نیستند که شما را به مصرف محصولات آن شرکت مجبور کنند. برای مثالInternet Explorer همیشه از MSN برای جستجوی اینترنت استفاده می کند و خیلی نسخه های آن به شما اجزاه استفاده از گوگل (از برنامه) را نمی دهد. هیچ نرم افزار رایگانی اینطور نیست.

هفته گذشته نرم افزار Mozilla.org را معرفی کردم و اشاره کردم که درحالیکه نرم افزار Netscape و این نرم افزار رایگان در عمل یکی هستند، Netscape که تجاری – ولی فعلا رایگان - است اشکالات بیشتری دارد. دلیل این اشکالات رقابت Netscape با Internet Explorer است که آنرا مجبور می کند بدون آزمایش کامل نرم افزار را عرضه بازار کند. همچنین Netscape نرم افزاری تجاری است و به کمک آگهی هایی که به شما تحمیل می کند رایگان است. تعداد بی شماری برنامه نویس روی Mozilla کار می کنند، از جمله افرادی از ایران که به پشتیبانی آن از فارسی کمک می کنند. این نرم افزار بعد از سالها استفاده ثابت کرده که بسیار قابل اطمینان تر از Internet Explorer است و درصد بسیار بالایی از برنامه های مشابه بر اساس آن ساخته شده اند. چون نصب و استفاده از این نرم افزار آسان است آزمایش آنرا به همه پیشنهاد می کنم، بخصوص بدلیل سرعت بیشتر این نرم افزار برای آنها که هنوز از خط تلفن استفاده می کنند.

سیستم عامل بسیار مشهوری که بر اساس نرم افزارهای رایگان ساخته شده Linux است که بر اساس سیستم عامل UNIX ساخته شده و بصورتهای مختلفی پخش میشود که برخی در یک دیسکت جا میشوند و بعضی دیگر در ده ها CD و هرکدام ویژگی خود را دارند. البته این سیستم عامل برای کابرای خانگی نبود تا اینکه اخیرا محیط های گرافیکی بسیار خوبی برای آن تهیه شده که استفاده از آنرا برای کاربران خانگی ممکن می سازد. من درحال آزمایش و مقایسه این سیستم عامل با ویندوز برای کاربران مختلف بخصوص کاربران مبتدی هستم که نتایج این آزمایشها را در آینده منتشر می کنم. ولی خوبست بدانید که این نرم افزار روزبروز برای کاربران خانگی بهتر میشود و اگر مایل به آزمایش آن در کنار سیستم عامل فعلی خود – بدون ایجاد تغییر یا مشکلی در آن - هستید حتما Peanut Linux یا Phat Linux را امتحان کنید. وب سایت این دو را در وب پیج این مقاله پیدا خواهید کرد.

یک نمونه ایرانی نرم افزار رایگان farsitex.org است که نگارش فارسی نرم افزار رایگان Tex است که سالهاست برای نوشته های علمی (فرمولها، حروف یونانی و غیره) از آن استفاده می شود.

در قسمت نرم افزار و سایت هفته و همچنین وب پیج این مقاله اطلاعات بیشتر درباره نرم افزار رایگان پیدا خواهید کرد. همچنین در شماره های آینده در قسمت نرم افزار هفته، نرم افزارهای رایگان بیشتری را به شما معرفی خواهم کرد که بر اساس open source هستند. در پایان... اگر شما به هرنوعی با تهیه نرم افزار آشنایی داشته و فرصت برنامه نویسی دارید، پیشنهاد میکنم به این پروژه ها کمک کنید چرا که خود کسانی که به تهیه این برنامه ها کمک می کنند بیشترین استفاده از آنرا می برند و به همین دلیل است که چنین جامعه ای وجود دارد. در ضمن اگرچه این هیچ شخص یا شرکتی پروژه ها سود مالی نمی برد ولی برای تامین هزینه ها (مانند هزینه نگداری از وب سایت) بیشتر این پروژه ها کمکهای مالی قبول می کنند.

 سايت هفته

بیشتر نرم افزارهای رایگان در sourceforge.net هستند و این سایت به شما امکان جستجوی آنها از طریق موضوع یا سیستم عامل را می دهد.

 نرم افزار هفته

جامعه نرم افزار رایگان مشابه بسیار پرقدرتی برای Office دارد بنام OpenOffice.org (و سایتی به همین نام) که تقریبا در تمام سیستم عامل های موجود اجرا میشود (برای هر سیستم عامل باید کپی مخصوص به آن را دریافت کنید) و با برنامه های مشابه مانند Microsoft Office سازگاری دارد.

 پرسش هفته

فرمت DivX چیست؟

- با این فرمت میتوانید فیلمهایی که از DVD کپی می شوند را با افت کیفیت کم فشرده کنید. در ابتدا این فرمت برای اجاره فیلم روی اینترنت بود ولی موفق نبود. حالا برای اینکه فیلم روی دیسکهای معمولی جا بگیرند یا برای اشتراک فایلهای ویدئو در اینترنت از آن استفاده می کنند. برای اطلاعات بیشتر و دریافت نرم افزار مربوط به سایت www.divx.com  بروید.


هومن برادران
[email protected]

HOME

Bravenet.com